Zamieszczone przez grzes74
Ślepa wkładka zamka bagażnika
Zwiń
X
-
Ślepa wkładka zamka bagażnika
Zamontowałem zaślepkę wkładki zamka bagażnika (O1 kombi) po próbie włamania do samochodu i zamieszczam opis dla zainteresowanych.
1. Kupujemy ślepą wkładkę zamka w ASO - 7zł.
2. Demontujemy plastik z klapy (wystarczy po prostu ciągnąć, całkiem solidne zaczepy).
3. Demontujemy plastik osłaniający mechanizm (narzędzia - palce)
4. Odpinamy kable od mechanizmu i drut (32) łączący go z zamkiem (wtyczki nie pomylą się, każda jest inna).
5. Odkręcamy mechanizm i wyjmujemy go.
6. Wywalamy czujnik obrotu klucza (a). EDIT: wstrzymać się bo dziś odkryłem, że samochód nie wie czy klapa jest otwarta i nie ma podświetleniasprawdzę czy to to.
7. Wyjmujemy sprężynkę i blaszkę trzymającą wkładkę (b).
8. Delikatnie wybijamy wkładkę od tyłu przez np. cienki śrubokręt (c).
9. Wciskamy w jej miejsce zaślepkę.
10. Montujemy sprężynkę i blaszkę (b).
11. Wkładamy i przykręcamy mechanizm, mocujemy drucik i kable (jeden zostanie - jest to kabel, który daje sygnał centralnemu zamkowi do otwarcia całego samochodu).
12. Zakładamy plastiki, pomocne będzie zdjęcie jeszcze jednego bocznego i górnego przy szybie i troszkę trzeba pokombinować.
13. Cieszymy się, że mamy jeden zamek do rozdłubania przez włamywaczy mniej.Załączone pliki
-
-
6. Wywalamy czujnik obrotu klucza (a). EDIT: wstrzymać się bo dziś odkryłem, że samochód nie wie czy klapa jest otwarta i nie ma podświetleniasprawdzę czy to to.
Komentarz
-
Komentarz