Ślepa wkładka zamka bagażnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tanriv
    Classic
    • 2012
    • 24

Zamieszczone przez grzes74
    Te zenony to se sam założył?
    ORI
  • krzysiek13
    L&K
    • 2010
    • 1155

Zamontowałem zaślepkę wkładki zamka bagażnika (O1 kombi) po próbie włamania do samochodu i zamieszczam opis dla zainteresowanych.

1. Kupujemy ślepą wkładkę zamka w ASO - 7zł.
    2. Demontujemy plastik z klapy (wystarczy po prostu ciągnąć, całkiem solidne zaczepy).
    3. Demontujemy plastik osłaniający mechanizm (narzędzia - palce )
    4. Odpinamy kable od mechanizmu i drut (32) łączący go z zamkiem (wtyczki nie pomylą się, każda jest inna).
    5. Odkręcamy mechanizm i wyjmujemy go.
    6. Wywalamy czujnik obrotu klucza (a). EDIT: wstrzymać się bo dziś odkryłem, że samochód nie wie czy klapa jest otwarta i nie ma podświetlenia sprawdzę czy to to.
    7. Wyjmujemy sprężynkę i blaszkę trzymającą wkładkę (b).
    8. Delikatnie wybijamy wkładkę od tyłu przez np. cienki śrubokręt (c).
    9. Wciskamy w jej miejsce zaślepkę.
    10. Montujemy sprężynkę i blaszkę (b).
    11. Wkładamy i przykręcamy mechanizm, mocujemy drucik i kable (jeden zostanie - jest to kabel, który daje sygnał centralnemu zamkowi do otwarcia całego samochodu).
    12. Zakładamy plastiki, pomocne będzie zdjęcie jeszcze jednego bocznego i górnego przy szybie i troszkę trzeba pokombinować.
    13. Cieszymy się, że mamy jeden zamek do rozdłubania przez włamywaczy mniej.
    Załączone pliki
    Octavia

Komentarz

• Piratka
      L&K
      • 2009
      • 1016

k085, dobry opis :wink: też się nad tym zastanawiam
      :twisted: mała czarna :twisted:

Komentarz

• krzysiek13
        L&K
        • 2010
        • 1155

6. Wywalamy czujnik obrotu klucza (a). EDIT: wstrzymać się bo dziś odkryłem, że samochód nie wie czy klapa jest otwarta i nie ma podświetlenia sprawdzę czy to to.
        Wsadziłem go i dalej to samo - samochód nie wie, że otwieram bagażnik (ciemno w nim, maxi-dot nic nie pokazuje). Pomoże ktoś co to może być? Stało się od razu po wywaleniu wkładki, ale z tego co wiem czujnik otwarcia klapy jest na obrazku przy 16, 9.
        Octavia

Komentarz

Pracuję...